Oslavy 25. výročia založenia Divadelnej spoločnosti VENDO

05.12.2012 17:49

Keby sme chceli písať o histórii divadelníctva v Štefanove nad Oravou, museli by sme pátrať niekde v 19. storočí, odkedy vieme datovať, že divadlo sa v Štefanove hralo aj v rokoch tak dávnych. Tradícia divadelníctva sa zachovala až dodnes a my každoročne ponúkame svojim divákom divadelné inscenácie, ktoré Vás bavia počas najkrajších sviatkov v roku, nás ochotníkov zamestnávajú hlavne pred Vianocami a reprízy predstavení potešia aj milovníkov divadla v okolitých mestách a obciach počas celého roka.

V roku 1987 sa skupina mladých ochotníkov rozhodla povzniesť divadelníctvo v Štefanove na inú úroveň a založili Divadelnú spoločnosť VENDO, ktorá práve tento rok oslávila svoje 25. narodeniny v kruhu svojich zakladateľov, podporovateľov, nasledovníkov a milovníkov. Slávnostný víkend sme začali v sobotu 24. 11. 2012 a ako inak - divadelnou hrou. Svojim priaznivcom sme zreprízovali hru Ešte raz pán profesor, ktorá mala premiéru 26. 12. 2011 a u divákov sa stále teší veľkej obľube. Za to, že naďalej môžeme tvoriť a rozvíjať svoje talenty sme poďakovali na slávnostnej svätej omši v Kostole sv. Cyrila a Metoda nasledujúci deň. Pri slávnostnom obede sa stretlo viacero generácii VENDA, spomínalo sa na časy minulé, plánovali sa projekty do budúcnosti, oceňovali sa ochotníci, ktorí svojou tvorivou činnosťou najviac prispeli k dobrému menu VENDA , gratulovalo sa...Divadelná spoločnosť pri tejto príležitosti vydala bulletin, v ktorom zmapovala svoju 25 ročnú históriu, odohraté predstavenia a úspechy. 

K  jedným z najväčších úspechov VENDA patrí fakt, že spomedzi našich radov vzišiel aj profesionálny herec Roman Poláčik, ktorý svoj divadelný krst zažil práve na doskách štefnovského divadla. Vďaka jeho pričineniu prijala pozvanie jeho teraz už kolegyňa, jedna z najznámejších slovenských herečiek a nebudeme preháňať ak jej pridelíme titul " Prvá dáma Divadla Andreja Bagara v Nitre" pani Eva Pavlíková. Svojim príhovorom a spevom nám dokázala, že je nielen výbornou herečkou a speváčkou, ale predovšetkým obyčajnou ženou, ktorá zasvätila svoj život divadelnému umeniu, rovnako ako mnohí z nás, aj keď nie na profesionálnej úrovni. 

Počas osláv padlo mnoho gratulácii a želaní, vyslovilo sa mnoho prianí a plánov do budúcnosti. Najdôležitejším však ostáva, aby VENDO malo okolo seba veľa divadlom nadchnutých ľudí, ochotných obetovať svoj voľný čas pre umenie a hlavne kopu divákov, ktorí budú ochotní umenie nasávať a našu snahu podporovať.